Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

[DOWNLOAD] "Att bygga ett skolvÀsende" by Johannes Westberg " Book PDF Kindle ePub Free

Att bygga ett skolvÀsende

📘 Read Now     đŸ“„ Download


eBook details

  • Title: Att bygga ett skolvĂ€sende
  • Author : Johannes Westberg
  • Release Date : January 29, 2015
  • Genre: Social Science,Books,Nonfiction,Reference,
  • Pages : * pages
  • Size : 30147 KB

Description

Vilka var drivkrafterna bakom den avgörande förÀndring som den svenska folkskolan innebar? Under 1800-talet ökade antalet lÀrare dramatiskt och skolhus byggdes i var och varannan by. FrÄn att ha varit en angelÀgenhet frÀmst för de mer vÀlbÀrgade kom skolan nu att bli en sjÀlvklar del av mÀnniskors liv och undervisningen en viktig del av barndomen.
I Att bygga ett skolvÀsende presenterar Johannes Westberg en ny förklaring till skolsystemets tillvÀxt. I stÀllet för att knyta expansionen till elitens, statens eller lokalsamhÀllets motiv och behov visar författaren hur skolornas antal steg tack vare kyrkoförsamlingarnas organisation, fastighetsmarknadens utveckling, tillgÄngen pÄ lokal arbetskraft och nya finansieringsformer.
Processer som tidigare inte stĂ„tt i fokus framstĂ„r dĂ€rmed som centrala för skolans historia. Författaren uppmĂ€rksammar de avgörande roller som bondesamhĂ€llets bönder, torpare och hantverkare spelade i skolvĂ€sendets utveckling. Även sĂ„dant som dagsverken, entreprenadauktioner och amorteringslĂ„n visar sig tillhöra folkskolans grundlĂ€ggande förutsĂ€ttningar.
Boken Àr tÀnkt att inspirera till fortsatta studier av de samverkande sociala, ekonomiska och kulturella processer som utgör skolans historia.


Ebook Download "Att bygga ett skolvÀsende" PDF ePub Kindle